joi, 18 iulie 2013

Figuri (Shapes) colorate 1/2



Prezentare

Acest fiÅŸier prezintă  câteva figuri, preluate din colecÅ£ie Shapes la care prin VBA putem modifica o serie de proprietăţi, ca grosimea, culoare ÅŸi tipul liniei, culoare de fond, etc.

Sunt patru sheet-uri cu patru figuri geometrice simple, dar acelaşi metodă se poate aplica şi la alte figuri.

La fiecare figură se poate modifica culoarea de fond, cele trei culori de bază (R, G B) şi transparenţa prin acţionarea celor patru bare de derulare (Scroll Bar), culoarea şi transparenţa liniei de contur, precum şi caracteristicele grafice ale liniei grosime şi tipul liniei grupate în două categorii.
La cerc ÅŸi la oval dimensiune desenului ÅŸi distanÅ£a faţă de margine se setează din celule E1-E4, la dreptunghi ÅŸi la cilindru s-au introdus încă patru Scroll Baruri care permit modificarea  acestor proprietăţi.

Tipul liniei se alege din cele două liste de alegere.

La oval ÅŸi la cerc desenarea propriu-zisă a figurilor se face apăsând Desenez, la dreptunghi ÅŸi la cilindru modificarea oricărei proprietăţi  (mai puÅ£in tipul liniei) duce automat la efectuarea acestor modificări ÅŸi pe desen.

Butonul  Reset  readuce figura noastră la caracteristicile iniÅ£iale.

Acest program funcţionează cu Excel 2007 sau mai recent.


Explicaţii



Excel


Practic din Excel am folosit numai trei caracteristici; validarea conţinutului unei celule, definirea unui nume şi funcţia VLOOKUP.


Data Validation este o opÅ£iune Excel care permite definirea unor restricÅ£ii asupra  datelor introduse intr-o celulă.

 


Am folosit crearea unei liste derulante de elemente intr-o celulă, dar pot să fie create şi alte restricţii pentru datele introduse in celula, de ex. utilizarea unui interval numeric sau folosirea doar a numerelor întregi.

 

După ce am ales opÅ£iunea  List ori introduc elementele listei separate de ; în Source ori setez zona unde se află datele mele de ex. =Sheet!$A$1:$A$10 ori indic această zonă printr-un Name.
Am folosit ultima variantă care este mai elegantă.

Named Range

Prin Named Range Excel permite atribuirea unei nume (Name) pentru o zonă de celule,  după definire prin nume putem să referim la aceste zone.
Prin Fomulas  --->  Define Name ajungem la următoarea fereastră:

 


Prin care putem atribui unei zone un nume, numele ales poate fi valabil pe intregul WorkBook sau numai pe un Sheet.
Prin Name Manager pot să modific, adaug sau şterg din numele definite.

 


ÃŽn sheet3 am în cele două tabele ce ne oferă  Excelul pentru tipuri de linii.
In pagina date am un tabel care centralizează datele pentru cele patru figuri, datele sunt culese de pe Scroll Bar-uri, cele referitoare la tipuri de linie prin funcţia :




Care are următoarele patru parametrii: cheia de căutare, în general conţinutul unei celule, tabelul de date in care căutam (cheia de căutare se caută în prima coloană), numărul coloanei de unde se întoarce rezultatul, False sau 0. Funcţia VLOOKUP caută cheia de căutare în prima coloană din tabel şi întoarce conţinutul celulei din coloana n din lini în care a găsit prima apariţie a cheii de căutare.

Detalii despre această funcţie găsiţi aici: http://invatamexcel.blogspot.ro/2011/09/utilizarea-functiilor-lookup-pentru.html#more

La parte cu VBA o să revin într-o postare ulterioară.

Descarcă fişier
http://www.fileshare.ro/e29717423

Atenţie!
Datorită plimbării acestui fişier pe Windows XP şi pe Windows 7 dă uneori mesaje de eroare
de gen:

Excel found unreadable content in "___.xlsm". Do you want to recover the contents of this workbook?

 

DaÅ£i un click pe Yes. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu